Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σάμαλι, κοκ, πασατέμπος και μάθημα της ώρας

Ο νέος σε ηλικία καθηγητής μπήκε για πρώτη φορά με πολλή διάθεση για δουλειά σε μια τάξη ενός λυκείου της επαρχίας (μιας μακρινής και άγνωστης επαρχίας κάπου στην Άγρια Δύση, μακριά από μας). Μπαίνοντας, τα πόδια του άνοιγαν δρόμο σε λοφίσκους από τσόφλια ηλιόσπορου. Στα χέρια των παιδιών είδε μεγάλες σακκούλες από αυτό το διασκεδαστικό σνακ και στη διάρκεια της παράδοσης, είχε τη μουσική υπόκρουση του τσίκι- τσίκι από τα σποράκια που μασούσαν κι έφτυναν οι μαθητές του. Επιστράτευσε όλο το χιούμορ του ο δυστυχής και τους είπε: "Μα, καλά, δεν φτάνει που στο σχολείο γίνεστε παπαγάλοι, τρώτε και την τροφή τους;" Ούτε το χιούμορ όμως τον έσωσε, ούτε η εύλογη απαγόρευση να τρώνε σπόρους ή οτιδήποτε άλλο την ώρα του μαθήματος. Κι αυτό γιατί στο γραφείο που το ανέφερε του είπαν ότι δεν υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει! Γιατί και τα παιδιά τελικά ξέρουν καλά πότε το σχολείο έχει μετατραπεί σε χώρο δημοσίων θεαμάτων και φέρνουν μαζί το κατιτίς τους για να τα απολαύσουν.

5 σχόλια:

Θερσίτης είπε...

Αύριο ή μεθαύριο θα εξελιχθούμε. Θα υπάρχουν ίσως και ναργιλέδες στις τάξεις. Κατόπιν πιέσεων των μαθητών, τις οποίες θα υποστηρίζουν και οι κύριοι βουλευτές. Αν βεβαίως δεν αποφασιστεί να επιδειχτεί η ελάχιστη δόση σοβαρότητας από την πολιτική και τη συνδικαλιστική ηγεσία μας. Και να μην ξεχάσω, και από εμάς τους ίδιους. Όταν ο ένας μαθητής παίρνει 15,786 στο διαγώνισμα και ο άλλος 20,83 (με άριστα το 20), όλα αυτά είναι αναμενόμενα.
Καλημέρα, συναδέλφισσα.

gyristroula2 είπε...

Καλησπέρα, φίλε μου,
Τουλάχιστον αυτά τα απλά, τα στοιχειώδη, το να τηρούν δηλ. οι μαθητές και οι καθηγητές τους κανόνες που διασφαλίζουν τη συνύπαρξη, αν μη τι άλλο, σε ένα χώρο, ας είναι και λιγότερο φορτισμένος ιδεολογικά από μια αίθουσα διδασκαλίας, μπορούμε και να τα επιτύχουμε χωρίς τις ηγεσίες μας. Τα δεκαδικά ψηφία μας μάραναν τους ακριβοδίκαιους βαθμολογητές...

Ανώνυμος είπε...

Εμείς τρώγαμε ομαδικές αποβολές στην εποχή μου.

gyristroula2 είπε...

Αυτό σήμερα απαγορεύεται ευτυχώς, ανώνυμε αναγνώστη. Είναι εντελώς λανθασμένο να ομαδοποιείς τους μαθητές ως προς την απόδοση ευθυνών. Όλοι =κανένας.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος ξελάθος, πασατέμπος στην τάξη δεν τρώγαμε.