Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Μαθηματική τιμωρία

Ήταν κάποτε μια μαθήτρια που αγαπούσε πολύ τα μαθηματικά. Τα έβλεπε σαν παιχνίδι, σαν σπαζοκεφαλιά, και δεν τα βαριόταν ποτέ. Έτσι, συμπαθούσε και όλους τους μαθηματικούς που της έδιναν την ευκαιρία να παίζει το αγαπημένο της παιχνίδι.
Ένας από αυτούς όμως ήταν ο ξεχωριστός. Ήταν το είδος του καθηγητή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και των καλών μαθητών και δεν τους "ξεχνάει", προσπαθώντας να βοηθήσει τους αδύνατους ή να προσελκύσει τους αδιάφορους. Της έδινε πολλή τροφή για τη σκέψη, την προχωρούσε, την προκαλούσε με ενδιαφέρουσες ασκήσεις, ακόμα και με το έξυπνο χιούμορ του.
Θα ήταν ο αγαπημένος της δάσκαλος, αν δεν την απογοήτευε με μια άδικη τιμωρία.
Είχε χτυπήσει το κουδούνι και έκανε το λάθος με τη φίλη της να σταθούν στο παράθυρο της τάξης, όπου ακόμα έκανε μάθημα ο καθηγητής της, περιμένοντας μια φίλη τους.
Εκείνος το θεώρησε ενόχληση για το μάθημα, τις πήγε στο γραφείο και εισηγήθηκε την αποβολή τους!
Μερικές φορές και οι σύλλογοι καθηγητών πλειοδοτούν σε αυστηρότητα, θέλοντας να δείξουν ότι δεν χαρίζονται σε κανέναν. Έτσι έγινε κι αυτή τη φορά και οι μαθήτριες αποβλήθηκαν.
Η μαθήτρια πικράθηκε πολύ, όχι τόσο για την τιμωρία, ούτε μόνο γιατί την αδίκησε ο αγαπημένος της καθηγητής, αλλά κυρίως γιατί έπεσε στα μάτια της το πρότυπό της, αφού δεν τον βοήθησε η μαθηματική του ιδιοφυΐα να μην διαπράξει τέτοια αδικία.
Ποια ήταν η αντίδρασή της;
Παρέμεινε μέχρι το τέλος της χρονιάς ευγενική και σοβαρή απέναντί του, αλλά με το δικό τους κώδικα επικοινωνίας του μετέδωσε το μήνυμα ότι έχασε την εκτίμησή της, μη δίνοντάς του ποτέ την ευκαιρία να επανορθώσει.
Καμιά φορά οι νόμοι των παιδιών είναι πιο απόλυτοι από τα μαθηματικά αξιώματα.

3 σχόλια:

Θερσίτης είπε...

Πόσες φορές αλήθεια δεν μας έχουν διδάξει τα παιδιά ήθος και συμπεριφορά; Και πόσες επίσης δεν έχουμε εμείς αποδειχτεί ανάξιοι σαν δάσκαλοι; Είναι τόσο γνωστές αλήθειες αυτές που επιβεβαιωνονται από τη σημερινή σου ανάρτηση, γυριστρούλα, ώστε θα άξιζαν να γίνουν ένα διαρκές σεμινάριο.

gyristroula2 είπε...

Αρκεί να μαθαίνουμε από τα λάθη μας,Θερσίτη μου, γιατί δεν γίνεται να μην κάνουμε λάθη σ'αυτή τη δουλειά.
Ειδικά, όταν δεν έχουμε αρκετή πείρα.
Καλή μας χρονιά,φιλαράκι!

Χατζόπουλος Μάκης είπε...

Πολύ καλό άρθρο και διδακτικό, δεν γίνεται να μην το δημοσιεύσω στο blog μου!

http://lisari.blogspot.com