Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Το φασιστάκι

Τον τελευταίο καιρό με τα επεισόδια στους Αμπελοκήπους, που αποκάλυψαν τη γνωστή σε μας τους παρεπιδημούντες δράση φασιστικών ομάδων από νεαρά άτομα, γύρω και μέσα στα σχολεία, θυμήθηκα έναν παλιό μου μαθητή από τον καιρό που δούλευα σε φροντιστήριο, πριν ακόμα διοριστώ. Ήταν ένα παράξενο πλάσμα, ευγενικό, σοβαρό, ντροπαλό, και...ακροδεξιό. Γιος στρατιωτικού, συμμετείχε σε κάποιες ομάδες που δρούσαν τότε στις παρυφές της ΕΠΕΝ και των Κενταύρων ή όπως αλλιώς λέγονταν οι ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ εκείνη την εποχή. Μια μέρα άνοιξε ένα βαλιτσάκι στην τάξη. Και τι δεν είχε μέσα: αφίσες του Καραμανλή μαζί με κασέτες του Παπαδόπουλου και εικόνες του τέως. Όλα τα είχε ο μπαχτσές. Α...και κάτι βραχιολάκια με καρφιά, κάτι σιδηρογροθιές. Τρελάθηκα. Δεν το χώραγε το μυαλό μου. Αυτό το παιδί που του μιλούσα και κοκκίνιζε, που δεν χρειάστηκε ποτέ να του υψώσω τη φωνή, να είναι φασιστάκι; Δεν μου κόλλαγε η εικόνα αυτή με τίποτα.
Τον ρώτησα, θυμάμαι, τι θα μου έκανες εμένα που είμαι αριστερή, αν ερχόσουν στην εξουσία;
Α, κυρία, θα σας έστελνα στη Γυάρο, φυσικά, αλλά επειδή είστε καλή, θα σας έδινα και μια σεζλόγκ μαζί να μην ταλαιπωρηθείτε.
Η υπόλοιπη χρονιά πέρασε προσπαθώντας να χρησιμοποιήσω τα καλά στοιχεία που είχε μέσα του, την ευγένεια, το φιλότιμο, την ανθρωπιά και να τα φέρω σε σύγκρουση με αυτές τις ιδέες που παπαγάλιζε, χωρίς στ' αλήθεια να τον έχουν διαβρώσει.
Και μου έρχεται μια μέρα με μαυρισμένη την πλάτη από το ξύλο.
Είδατε τι έπαθα εξαιτίας σας;
Τι έπαθες; Ποιος σε έδειρε;
Πήγα στη συγκέντρωση και με αυτά που μου λέτε δεν μπορούσα να δείρω και με δείρανε οι κνίτες!
Ούτε το όνομά σου δεν θυμάμαι πια, μα ελπίζω να έγινες αυτό που ήσουν στ' αλήθεια, ένας καλός άνθρωπος.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια βίωσα με έναν συμμαθητή μου,με διαφορετικό πάθος όμως... ήταν ΑΕΚτζης.Τί καλό παιδί,συνεσταλμένο,ντροπαλό ήσυχο.
Αφού εγώ φαινόμουν διάολος μπροστά του .Να καταλάβεις είχε "φρικάρει" όταν έβαλα φωτιά μέσα στην τάξη σε ενα ντοσιέ που μου 'χε χαλάσει (σε μάθημα ενός πάρα πολύ αδιάφορου καθηγητή ,που δεν παρατήρησε ή βαριόταν να ασχοληθεί με τη φωτιά που έβαλα..).
Ε, αυτός ο συμμαθητής (τώρα πια ψυχολόγος στο επάγγελμα) ,πήγαινε κάθε Κυριακή στο γήπεδο κι έσπαγε ό,τι έβρισκε,έτσι, για εκτόνωση.

Είδες πόσα καλά παιδιά παρασύρονται από λάθος πάθη;
Ποδόσφαιρο, πολιτική...

Ας ξαναρχόταν η εποχή των χίπις."Κάντε έρωτα κι όχι πόλεμο"

Μαίρη

gyristroula2 είπε...

Ήταν αλλιώς όμως, Μαίρη, πριν από χρόνια. Ακόμα κι αυτά τα επεισόδια είχαν ένα χαρακτήρα χαβαλετζίδικο, δέρνανε, δέρνονταν και μετά την...εκτόνωση, επέστρεφαν στην ομαλότητα. Ενώ τώρα είναι άγρια τα πράγματα, αυτά τα παιδιά βγαίνουν στο περιθώριο, ξεκόβουν από την κανονική ζωή, υφίστανται πλύση εγκεφάλου και γίνονται πολύ επικίνδυνα.
Καλώς όρισες στα θρανία!

ΜaRioNaSTRo είπε...

Για οτιδήποτε ακραίο νιώθω αηδία.
Δυστυχώς, στην περίπτωση στην οποία αναφέρθηκες, σίγουρα, δε θα μπορούσα να κρατήσω αντικειμενική συμπεριφορά...
Και όσο για την ευχή σου, να έχει γίνει καλός άνθρωπος, πολύ αμφιβάλλω.
Μακάρι... αλλά χλωμό.

Ανώνυμος είπε...

Γυριστρούλα,

ο φανατισμός σε οποιαδήποτε μορφή του είναι επικίνδυνος.
Ναι στον φιλαθλητισμό ,όχι στον χουλιγκανισμό.
Ναι στην ενεργή πολιτική ζωή ,όχι στον κομματικό φανατισμό.
Τί κι αν πρεσβεύω ιδέες Αριστεράς ή Δεξιάς ή Κέντρου.Θέλω να βοηθήσω την πατρίδα μου ,τους συνανθρώπους μου;
Τί κι αν είμαι φίλαθλος του ΟΣΦΠ,του ΠΑΟ ,του ΠΑΟΚ ,του ΑΡΗ.
Θέλω να βλέπω πραγματικό θέαμα ή στημένα παιχνίδια;

Ο φανατισμός και η περιθωριοποίηση είναι διαχρονικά αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα,όχι μόνο σημεία των καιρών.
Θέλει κριτική σκέψη και ανοιχτά πνεύματα για να μην πέσουμε στα δίχτυα τους.

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα , γλυκύτατη οικοδέσποινα.

Μαίρη.

gyristroula2 είπε...

marion-astro,καλώς όρισες στα θρανία,νεαρή συναδέλφισσα από Θεσσαλονίκη!
Ναι, δεν αντέχεται ο φασισμός, ακόμα κι αν είναι μαθητής σου και οφείλεις να τον δεις όσο πιο αντικειμενικά γίνεται και να τον βοηθήσεις, σου 'έρχεται αυθόρμητη η αποστροφή και η απόρριψη.
Αλλά...
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
Πρώτα γιατί στο διάλογο μέσα στην τάξη, αν τον φιμώσεις, τον δικαιώνεις και τον ηρωοποιείς και δεύτερον γιατί ως δάσκαλος είσαι ίσως το τελευταίο ανάχωμα πριν χαθεί ένας νέος άνθρωπος από την πολιτισμένη κοινωνία και παραδοθεί στη ζούγκλα.

gyristroula2 είπε...

Δεν θα άλλαζα ούτε λέξη στα γραφόμενά σου,Μαίρη. Έτσι ακριβώς...

Θερσίτης είπε...

Πρώτη φορά βλέπω αναφορά σε φασίστα και νιώθω συμπάθεια για αυτόν. Βεβαίως ήταν μαθητής και μάλιστα μαθητής σου, μια σχέση δηλαδή ιερή σε ένωνε μαζί του και όφειλες να δεις την όποια άκρη του νήματος σου άφηνε, για να τον πιάσεις και να τον απο-σύρεις από την ακρότητα. Εγώ πιστεύω πως θα έχει μέσα του επικαθίσει αυτή η ανθρωπιστική επενέργειά σου. Αφού έφαγε ήδη από τότε ξύλο, με την έγνοια των λόγων σου. Εσύ ήσουν η αιτία για το μόνο ίσως χρήσιμο ξυλοφόρτωμα που είχε δεχτεί.
Ελπίζω να είσαι καλά. Εγώ μια χαρά. Επανακάμπτω.
Γυναικοπαρέα φτιάξατε εδώ.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

...οπότε, ας χαλάσουμε τη γυναικοπαρέα ( και μετά μιλάμε για φασισμό...)

Για να μιλήσω σοβαρά, όπως πάντα, δηλαδή, τελικά κάπως έτσι έγινε: και σε μικρό νησί βρίσκεσαι και αναπαυτικά, χωρίς να ταλαιπωρείσαι, σε βλέπω στη βεράντα του σπιτιού σου. Να δεις που αργότερα θα θες να σου αναγνωρίσουμε και την αντιστασιακή σου δράση!

Φιλιά. Εμείς αύριο βλέπουμε στο σχολείο τα Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας, ταινίας πολύ σχετικής με το θέμα που ανοίξανε τα αφηγηματικά θρανία σας.

gyristroula2 είπε...

Καλώς τους τους γεράκους μου του μάπετ! (Τα θρανία διονύση είναι το προνομιακό πεδίο των γερόντιων του μάπετ, ίσως να έμπαινες κι εσύ στους συντάκτες να συνεισφέρεις το κάτι τι σου.)
θερσίτη μου, αυτό το συγκεκριμένο παιδί δεν ανήκε σ' αυτό το χώρο φύσει, είχε πολλά καλά στοιχεία που δεν έδεναν με την εικόνα του φασιστοειδούς που ξέρουμε. Πιστεύω ότι "προκάλεσε" με τον τρόπο του την παρέμβασή μου, γιατί και οι μαθητές ψάχνουν τους δασκάλους που έχουν ανάγκη.
Να προσέχεις, έχω την έγνοια σου.

διονύση, κάποτε που έπρεπε να χαλάσεις τη γυναικοπαρέα, περί άλλα ετύρβαζες και έχασα καμιά 25ριά χρόνια την παρέα σου.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΝΩ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΟΛΟΜΟΝΑΧΗ ΣΤΟ ΕΡΗΜΟΝΗΣΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΘΩ. ΚΑΙ ΕΥΣΗΜΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΤΟΥΡΝΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΤΕΧΝΩΝ ΜΟΥ!
:((

Anwtatos είπε...

καλό και το ερημονήσι...