Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Να ΄ναι καλά ο Χάρι Πότερ

Όταν πρωτομπήκα σ' αυτή την Τρίτη γυμνασίου, είχα προειδοποιηθεί: πολύ δύσκολη τάξη, απείθαρχα παιδιά, αντιδραστικά. Ο αρχηγός τους το πιο δύσκολο παιδί του σχολείου, ο πονοκέφαλος των καθηγητών, που δεν μπορούσαν να κάνουν μάθημα εξαιτίας του.
Δεν ήξερα ποιος ήταν ο Καπετάν Φασαρίας κι από τις πρώτες στιγμές που επιχείρησα να ξεκινήσω έναν διάλογο αλληλογνωριμίας, πήρε το μάτι μου ένα μαθητή να έχει στραμμένη την προσοχή του αλλού. Πλησίασα αιφνιδιαστικά στο θρανίο του και τον βλέπω να διαβάζει ένα βιβλίο κρυμμένο από κάτω. Το αρπάζω ξαφνικά, το κοιτάω και αναφωνώ με απόλυτη ειλικρίνεια κι άλλη τόση απογοήτευση: "Το έχω διαβάσει. Δεν είναι το καινούριο. Κρίμα!"
Ο μαθητής που άλλα περίμενε σίγουρα, είχε αποσβολωθεί από έκπληξη. Μετά από αρκετά λεπτά, δοκίμασε να με ρωτήσει περισσότερα. Μοιραζόμασταν το ίδιο πάθος για το μικρό μάγο και τις περιπέτειές του και μάλιστα του θύμιζα λέει την καθηγήτρια-γάτα Μαγκόναγκλ.
Δεν ξέρω τι μαγικά έκανε ο Χάρι, αλλά εγώ πάντως πέρασα μ' αυτή την τάξη μια υπέροχη χρονιά.

3 σχόλια:

ΜaRioNaSTRo είπε...

Ευτυχώς που "έπεσε" πάνω σου το παιδί.
Γνωρίζω περιπτώσεις ζυναδέρφων που θα έκαναν ολόκληρη σκηνή γιατί το παιδί προτίμησε το Χάρι Πότερ από το βαρετό μάθημά τους.
Είναι μάλλον το περίφημο κόμπλεξ ανωτερότητας που τους έχει κυριεύσει νομίζοντας ότι είναι οι άρχοντες της τάξης, κρατώντας βαθμολόγιο στο χέρι και ασκώντας ειρωνική κριτική για κάθε καψερό εφηβόπουλο.
Ευτυχώς που το παιδάκι αυτό "έπεσε" πάνω σου! Μεγαλύτερη επιβράβευση δε θα μπορούσα να σκεφτώ για να πείσεις ένα παιδί ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ! :)

Θερσίτης είπε...

Εσύ λοιπόν τους μαθαίνεις την εύκολη λογοτεχνία, ε; Ε, καλά τούς κάνεις. Είναι πάντως ένα μεγάλο ερώτημα το αν οι φανατικοί του Χ.Πότερ θα συνεχίσουν και σε άλλα λογοτεχνήματα; Η επαφή σου με αυτά τα παιδιά τι λέει;

gyristroula2 είπε...

Ναι, θερσίτη μου, είμαι βέβαιη πως όποιος "γλυκαθεί" με την ανάγνωση ενός συναρπαστικού βιβλίου έχει πολλές ελπίδες να πάει και σε πιο "δύσκολα" αναγνώσματα. Το είδα στην πράξη αυτό και με την κόρη μου.
Αλλά γιατί λες το Χάρι Πότερ "εύκολη λογοτεχνία", ξέρεις τι ζόρι τράβηξα να τον διαβάσω στα αγγλικά (δεν είχα υπομονή να περιμένω τη μετάφραση); :)