Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ο "εθνικός" ποιητής

Στα νιάτα μας κακοπάθαμε ως μαθητές κυρίως από την ημιμάθεια ή και από την ανελεύθερη στάση ορισμένων διδασκόντων οι οποίοι αγωνίζονταν υπέρ βωμών και εστιών ...εναντίον μας. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η Σουβλίτσα. Έτσι την είχαμε ονομάσει, επειδή θύμιζε την πρωταγωνίστρια ενός παιδικού προγράμματος της τότε τηλεόρασης.
Γλοιώδης, υποτακτική προς το λυκειάρχη, πατριώτισσα υπέρ το δέον και από συνήθεια αντικομμουνίστρια. Είχε, βλέπετε, και σύζυγο από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Κάποτε δίδασκε Ελεύθερους Πολιορκημένους. Δε δίδασκε ακριβώς. Μάλλον προσπαθούσε να μας κάνει να μισήσουμε τον κόντε Διονύσιο. Ο εθνικός μας ποιητής μία, ο εθνικός μας ποιητής δύο κοκ. Όσο όμως κι αν προσπαθούσε, η ομορφιά του ποιήματος δεν αμαυρωνόταν. Σήκωσα λοιπόν το χέρι μου, κατ' εξαίρεση στη συνειδητή αποχή μου από το μάθημά της, και τη ρώτησα γιατί επιμένει στο εθνικός την ώρα που το ποίημα είναι τόσο όμορφο από καθαρά καλλιτεχνική πλευρά. Ας ξεχάσουμε τον εθνικό ποιητή και ας απολαύσουμε τον ποιητή Σολωμό.
Η απάντησή της ήταν αυστηρή και ταυτόχρονα ενδεικτική βαθέος πανικού:
-Ο ποιητής, Μιχ..., είναι ο εθνικός μας ποιητής. Δε θα σε αφήσω να τον παρουσιάσεις σαν κομμουνιστή.

Τόσα ήξερε, τόσα μπορούσε, τόσα καταλάβαινε.

6 σχόλια:

gyristroula2 είπε...

Πολλές φορές,θερσίτη, έχω σκεφθεί ότι η "εθνική" αποστολή τέτοιων "δασκάλων" ήταν να σιχαθούν οι μαθητές την ποίηση και τους ποιητές και γενικότερα την αρχαία και τη νέα γραμματεία συνολικά και να μην ανοίγουν βιβλίο στη ζωή τους. Το θέμα είναι όμως ότι αυτό συνεχίζεται κι από λιγότερο εθνικόφρονες και ακόμα λιγότερο ημιμαθείς σύγχρονους.
Ευτυχώς, τα παιδιά αντιστέκονται ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Τόση επιμονή για το "εθνικός"; Μα και μόνο η αναφορά του καταραμένου αυτού επιθέτου που συνοδεύει το Σολωμό θα αρκούσε, για να δημιουργήσει ένα κλίμα προκατάληψης. Σ'εμάς τουλάχιστον έτσι έκαναν (βελτιώνονται οι παιδαγωγικές τεχνικές).

meril είπε...

Το έκανες αλήθεια;
Χαλάλι σου

Θερσίτης είπε...

Γεια σου, μέριλ. Έκανα πολλά ως μαθητής που δεν τα θυμάμαι πλέον. Οισυμμαθητές μού τα θυμίζουν.

Ανώνυμος είπε...

καλά αυτό ακούγεται ανέκδοτο πια στις μέρες μας.Αλλά εκείνη την εποχή ήσουν πραγματικός επαναστάτης !!
Πω,πω κόλλημα η κυρία... όποιος δεν είναι εθνικός είναι κομμουνιστής. Μιλάμε για το ΑΝΕΚΔΟΤΟ.

Θερσίτης είπε...

Ανώνυμε, σιγά μη βγω και Τσε. ΑΠλώς η αγράμματη ήταν φασίστρια, ημιμαθής Ελληνίς.