Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

μια γλυκιά θύμηση

Ο καθένας από εμάς, τους εκπαιδευτικούς, έχουμε να θυμόμαστε εικόνες αλγεινές μα και γλυκές, πολύ γλυκές από ανθρώπους με τους οποίους ανταμώσαμε στα σχολειά μας. Ο Αντρέας -ας κάνουμε μιαν εξαίρεση στην ανωνυμία γι' αυτόν το γλυκό άνθρωπο- συνιστά μια φιγούρα που εντυπώνεται στην καρδιά κάθε παιδιού, γονιού και ασφαλώς εκπαιδευτικού.
Μειλίχιος, διαθέσιμος σε κάθε μου ανάγκη, αυστηρός μα και δίκαιος προς συναδέλφους και μαθητές. Τόσο δίκαιος, ώστε παρά την αυστηρότητα και το βαρύ του χαρακτήρα κανείς μα κανείς μαθητής δεν είπε για κείνον λέξη αρνητική. Μοναχικός στη ζωή, γιατί μάλλον τέτοια καλοσύνη, όταν τη συναντάς, σε μαγνητίζει και σε φοβίζει με το μεγαλείο της. Σοφός, με πολύπτυχη σοφία, με ευρυμάθεια που υπερβαίνει το γνωστικό του αντικείμενο, μπορεί να συζητά κάλλιστα για θέματα φιλολογικά, φιλοσοφικά μα και θετικών επιστημών, που είναι το χωράφι του.
Πριν καθιερωθεί η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, ο Ανδρέας έδινε ραντεβού για μάθημα με τους μαθητές στις 7.00 το πρωί στο σχολείο και η παρουσία των μαθητών ήταν πολυπληθής. Καμιά κούραση, καμιά δικαιολογία δεν κράταγε τους μαθητές μακριά από το πρωινό αυτό μάθημα.
Για την ανακύκλωση του σχολείου, την οποία αναλαμβάνει πολλά χρόνια, ενεργεί μεθοδικά, υπεύθυνα και αποδοτικά. Κάθε τόσο έμπαινε στο Γραφείο των Διδασκόντων με ένα λεξικό ή ένα-δυο θεμελιώδη βιβλία για το φιλόλογο ή το μαθηματικό. Ήταν η αμοιβή από την ανακύκλωση που είχε μόλις παραδώσει. Όλα τα χρήματα της ανακύκλωσης γίνονταν βιβλία για τη βιβλιοθήκη του σχολείου, η οποία τώρα πλέον είναι ιδιαίτερα πλούσια.
Άνθρωπος με δυσεύρετα φιλολογικά βιβλία στην προσωπική του βιβλιοθήκη, ήταν πρόθυμος να σου δανείσει ένα τεύχος της Νέας Παιδείας που σου έλειπε, για να το αναπαραγάγεις.
Σεμνός και αρχοντικός ταυτόχρονα ο Ανδρέας είναι για τους συναδέλφους ένα γερό αγκωνάρι, για να στηριχτείς. Και κυρίως, για να στηριχτεί πάνω του η δημόσια ταλαιπωρημένη εκπαίδευση, για να ξανάβρει τον ανασασμό της.
Αδελφέ μου Ανδρέα, σε ασπάζομαι με περηφάνια που σε συνάντησα και με ευγνωμοσύνη για όσα μου προσέφερες. Από τα μύχια της ψυχής μου πηγάζει η ευχή να είσαι πάντα υγιής και να αργήσεις να αφήσεις το σχολειό σου. Στο εικονοστάσιο των αγαπημένων μου συναδέλφων κατέχεις κεντρική και περίοπτη θέση.
Να είσαι ευλογημένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: